Ingredienser.
20 st.
100g smör
6 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 krm salt
ev 1 krm hjorthornssalt
1 litet ägg
25 g jäst
2 dl mjölk
Pensling och garnering:
1/2 dl strösocker
tsk vaniljsocker
25 g smör
Gör så här:
Skär smöret i tunna skivor och lägg i en degbunke. Tillsätt 6 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt, hjorthornssalt, ägg och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd, ca 30 cm lång. Forma längderna till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Vid servering, blanda socker och vaniljsocker på en tallrik. Smält smöret. Pensla kringlorna med smör och doppa dem i sockerblandningen.
Efter helgen
5 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar